079 5000 250 dag en nacht

Herdenkingsbijeenkomst

door 20 sep, 2019

Herdenkingsbijeenkomst

door 20 sep, 2019

Het komt wel eens voor dat iemand zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt. Het lichaam wordt dan gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
De nabestaanden moeten dan vrij snel na het overlijden (meestal binnen 24 uur) afscheid nemen van hun dierbare en daarom zal er geen begrafenis of crematie kunnen plaatsvinden. Toch hebben de nabestaanden en de mensen die de persoon gekend hebben, behoefte om met elkaar diegene te herdenken.

Onlangs mocht ik zo’n herdenkingsbijeenkomst organiseren. Eigenlijk was het voor mij nagenoeg hetzelfde als het organiseren van een uitvaart. Want buiten het feit dat er geen kist of rouwauto nodig was, waren alle andere facetten nog wel van toepassing; een geschikte locatie, passend bij de overledene werd uitgezocht en gereserveerd. Het hoeft dus niet in een aula van een crematorium plaats te vinden. In dit geval werd gekozen voor Het Wapen van Zoetermeer.

Er werden kaarten ontworpen en mooie teksten bedacht, enveloppen geschreven en verstuurd. De bijeenkomst werd gaandeweg de week ingevuld met muziek, sprekers, symbolen en foto’s.

Het enige verschil die dag was, dat de overledene er niet bij aanwezig was.

Het enige verschil die dag was, dat de overledene er niet bij aanwezig was. In plaats daarvan was er een tafel, gevuld met foto’s en persoonlijke spulletjes, die herinneringen aan deze vrouw naar boven brachten. Bijvoorbeeld haar lippenstift, omdat ze nooit onopgemaakt de deur uit ging, een gedichtenbundel waar ze graag in las, een bloem waar ze dol op was, kortom, alles wat je aan haar deed denken en waarmee je haar in gedachten terug kon vinden.

Aan het einde van de herdenking vierden de aanwezigen met elkaar haar leven door rondom de tafel, in haar stijl, een drankje te drinken met een hapje erbij. Ik vroeg hier en daar hoe men het had ervaren. Of het anders was, nu er geen kist bij aanwezig was, of niet. Het antwoord was over het algemeen dat men het zeer fijn vond en vooral minder beladen dan met een kist in de ruimte. Ze zagen het duidelijk niet als een afscheid, maar echt als een herdenking. Ook deze manier kan dus veel troost bieden.

Monique

Herdenkingsbijeenkomst | Infinity Uitvaartzorg

Verhalen

Een unieke uitvaart

Mei 11, 2019 "Mam, ik wil graag uitvaartverzorger worden!” zei ik vijftien jaar geleden tegen mijn moeder. Zij kon dit niet helemaal bevatten omdat ik een heel gevoelig mens ben...Lees verder. >>

Geboorterecht

Mrt 28, 2018 Ze belde me met de vraag of het ook mogelijk was de uitvaart van haar zus telefonisch te regelen. Een beetje verbaasd bevestigde ik haar vraag...Lees verder>>

Bijzondere wensen

Mrt 21, 2019 Ze had haar uitvaartwensen bij me neergelegd en zo’n twee keer per jaar belde ze me op om iets te veranderen. Eerst wilde ze in Engeland begraven worden ..Lees verder >>

Uitvaartondernemer Zoetermeer
Infinity Uitvaartzorg verzorgt sinds 2013 uitvaarten in regio Zoetermeer. Hoogste klantwaardering 9.8 in Zoetermeer.
Voor hoe een uitvaart een liefdevolle herinnering wordt, bel 24/7: 079 - 5000 250.