079 5000 250 dag en nacht

Jacob Adelaar van der Gaarden

Jaap

24 oktober 1949 – 18 april 2018

26 Condoleance(s)

 1. Lieve Edith,

  Vandaag 28 april valt de rouwkaart in onze buzon in Spanje!
  Wat een vreselijk nieuws!! We hebben elkaar een poosje niet gesproken maar dit kwam hier binnen als een bom.
  Dat hij zijn gevecht uiteindelijk heeft moeten opgeven is vreselijk. Hij hield zo van het leven samen met jou.
  Wij hopen dat je samen met Mike, Eliz en de kleinkinderen de kracht en steun kan vinden om door te gaan.
  Dat je je lieverd elke minuut zal missen is wel duidelijk. Wij zullen hem herinneren als een super lieve man. Wij wensen jou dan ook ontzettend veel sterkte toe om dit grote verdriet te dragen.
  Wij zenden je warme groeten uit Spanje.
  Liefs van Casey en Mia

 2. Lieve Edith,
  Heel veel sterkte bij dit grote verlies. Wat een fijne , lieve en altijd vrolijke collega was Jaap. Ik heb mooie herinneringen aan hem, vooral die van de fietsvakanties in Frankrijk en de toneel-en cabaretvoorstellingen in de Leidse Schouwburg en op ons Bona.
  Het spijt me dat ik niet bij zijn afscheid aanwezig kon zijn.
  Liefs en nogmaals sterkte voor jullie als gezin.
  Alice van Zandwijk

 3. Lieve Edith,
  Het bericht dat Jaap is overleden raakt ons heel diep. Ondanks dat wij ver van Zoetermeer wonen, ervoeren wij elke keer als wij jullie ontmoetten, een bijzondere klik. De gesprekken met Jaap, kort of lang, gingen echt ergens over en waren over en weer inspirerend. We voelden warmte en vriendschap. Voor jou is Jaaps’ heengaan hartverscheurend. De pijn die je voelt zegt veel over de kostbaarheid van jullie band. We vragen voor je dat de Hemelse Vader nu meer dan anders, Zijn aanwezigheid aan jou laat voelen.
  Hartelijke groet,

 4. Beste fam. Van der Gaarden,

  Gecondoleerd met het verlies van Jaap. We bidden u Gods nabijheid en troost bij dit afscheid.

  Vriendelijke groet,
  Fam. Pater

 5. Lieve Jaap. je was een mooi, warm mens. je zal niet snel vergeten worden. Lieve Edith. Heel veel sterkte. Denk aan de mooie momenten die jullie hebben gehad.XX

 6. Lieve Jaap,
  Een onvoorstelbaar gevoel dat je na zoveel jaren ziek zijn toch de strijd hebt moeten opgeven en de dood tegemoet getreden bent. Als collega heb ik je jarenlang mogen meemaken. Voor mij in eerste instantie als senior collega. Herinneringen aan onze avonden bij jullie thuis aan de Matoahout om de culturele dagen te organiseren. Aan de keukentafel met een hapje en een drankje. Altijd creatief en inspirerend. Iemand waarmee je een gesprek over het leven kon voeren in 5 min. Gewoon in de lunchpauze tussen alle werkzaamheden door. Een drie-eenheid met je maatjes Roon en Piet. Ook heb je nog onze oudste dochter Nina lesgegeven in de brugklas. Dit kleine meisje dat je al kende toen ze echt klein was. Zo bijzonder, maar ook een reminder aan het aantal jaren dat je ziek bent geweest. Want onze dochter is inmiddels 22 jaar. Het vreemde is dat je ondanks je ziekte er altijd nog zo goed uitzag. Helaas is de strijd nu gestreden. Ik wens Edith, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe en veel lieve mensen om jullie heen.
  Jaap, ik heb van je genoten in ons “crazy” docentenberoep en vooral als mens.
  Liefs, Dominique

 7. 18 april 2018
  Op de Loesje-kalender stond ‘Elkaar aanscherpen, niet afstoten’.
  Lieve Jaap, dit had jouw adagium kunnen zijn. Zo heb ik jou leren kennen; harmonie, oprechtheid en integer. Jij was een veelzijdig mens. En dat vond ik zo prachtig aan jou. Een mens-mens met veel talenten.
  Met weemoed en plezier denk ik terug aan jouw diverse rollen die je met verve en sterke inleving vertolkte bij de Siemens Toneel Vereniging.
  En als ik de onsterfelijke muziek van Miles Davis hoorde, moest ik altijd aan jou denken en dat zal altijd zo blijven. Die herinnering blijft voortleven.
  Ik ken jou als de liefdevolle man van Edith en dat is genoeg.
  Dag mooie man en mens.
  Vaya con Dios

  Lieve Edith,
  Soms zijn woorden te veel, ook al zijn ze troostend bedoeld. Ik voel mij er onmachtig bij.
  God-zij-dank heb jij je geloof. Jij zult daaruit zeker rust en kracht kunnen vinden om het grote verlies te kunnen dragen.
  Sterkte lieve Edith. En ook Mike, Eliz, Mischa en Josphine
  In liefde en licht,
  Elfin

 8. Lieve Edith, wat een schrik, wat een verlies! Onze Jaap, altijd geïnteresseerd en lief, mag eindelijk rusten.
  We zullen proberen niet te huilen, maar te lachen omdat het zo mooi was….. En veel gelachen hebben we! Bij de theatervereniging van Siemens bijvoorbeeld. Tranen met tuiten… Vol bewondering keken we op naar onze ‘gastspeler’ Jaap. Hij ‘beviel’ zo, dat hij jaren bij ons is blijven hangen. Vele voorstellingen waar jullie allebei aan mee speelden en altijd een hoofdrol hadden. Een periode waarin we elkaar goed als mens leerden kennen. Euforie alom, maar ook verdriet en frustraties. Wat een heerlijke, creatieve, leerzame, maar vooral warme periode was dat! Die bijzondere tijd zullen we nooit vergeten!
  Daarna zijn we ons ook gaan interesseren in Jaap’s schilderkunsten en bezochten menige expositieopening. Kunst met lef, stoer en groots. Zoals Jaap, weliswaar in alle bescheidenheid, was. Maar zeker ook gevoelig. Dit kwam vooral tot uiting toen hij zijn moeder liefdevol vastlegde op het doek. En daar ook zo mooi over kon vertellen.
  Daarna volgden serene strandgezichten……. We zullen hem nooit vergeten!

 9. Jaap, een fijne collega en vriend.
  Jaap leerde ik kennen op het Bona, Marienpoelstraat.
   Een betrokken docent tekenen en handvaardigheid, die op een vlotte humorvolle wijze met zijn leerlingen omging. Hen de diepere betekenis van kunst uitlegde en hun creativiteit stimuleerde.  In de samenwerking, heel prettig. We hadden vele  gesprekken over de inhoud van ons vak. Bij het beoordelen van werkstukken van leerlingen, was hij altijd bedachtzaam in zijn  formulering om zo tot een goed afgewogen cijfer te komen. Samen met Dik hadden we elke rapportperiode beoordelingssessies op de koude zolder van Bona Burggravenlaan.
  Veel excursies hebben we samen begeleid. Kijken naar kunst met Jaap was voor de leerlingen  boeiend en als het dat voor een enkeling niet was,wist hij wel de manier te vinden om hun aandacht erbij te houden.
  Jaap, zelf ook beeldend kunstenaar. In zijn  werken steeds op zoek naar nieuwe inspiratie. De muzikanten, we hebben Prince als zeefdruk thuis aan de muur hangen, de landschappen. Zijn laatste expositie die ik zag, met de serie geschilderde Zeeuwse landschappen, was prachtig. 
  Fijne herinneringen heb ik aan onze uitstapjes samen met Dik. Nu zonder leerlingen zwerven door musea, het Stedelijk, het Rijks. Samen kijken en praten over kunst, we genoten er alle drie van.
  We gaan hem missen.
  Edith, Mike, Eliz , Micha en Josephine, voor jullie zal het gemis veel groter zijn, heel veel sterkte, Jaap was een mooi mens!
  Veronique en Loek Daemen.

 10. Lieve Edith,
  jij belde ons dat Jaap was overleden. Het was een schok en toch ook weer niet.
  Jaap heeft zo lang gevochten met zijn ziekte op een bewonderenswaardige wijze en heeft nu de strijd op moeten geven. Hij heeft eindelijkn de wellverdiende eeuwige rust in een onbekend universum gevonden. De afbeelding op de overlijdenskaart is een poging tot een afspiegeling hiervan.
  Wij herinneren ons Jaap met diep respect en vooral zijn immer opgewekt en optimistisch gemoed, zelfs in de donkerste dagen.
  Hij laat jou – en ons – zijn schilderijen waarin hij zich volledig kon uitdrukken, na als een tastbare en kostbare erfenis van
  een onvergetelijke persoonlijkheid.
  Wij wensen jou en familie alle sterkte in een nieuwe toekomst.

 11. Lieve Edith,
  Met een schok en verslagenheid vernam ik het overlijden van Jaap.
  Op deze wijze bied ik mijn oprechte deelnemen aan.
  Tot mijn grote spijt kan ik zelf niet aanwezig zijn op de uitvaart morgenmiddag, maar Nelly zal er wel zijn.
  Mijn afwezigheid verdriet mij zeer, omdat ik Jaap, tijdens de gesprekken na de kerkdienst, zeer heb gewaardeerd.
  Ik besef ten volle dat woorden van troost nu hol en leeg klinken.
  Maar weet dat de vele mooie herinneringen aan Jaap nooit verloren kunnen gaan.
  Deze herinneringen bewaar je immers in je hart.

  Ik ken Jaap als een integer persoon, een bedachtzaam spreker en een talentvolle kunstschilder.
  Vooral dit laatste heeft ons vaak naar elkaar toe getrokken.
  Zijn kunstwerken heb ik altijd bewonderd. Zijn uitleg over zijn keuze van de werkplek, de te schilderen omgeving, de gehanteerde techniek en het gekozen seizoen, was altijd boeiend. Vaak was humor verborgen in zijn betoog.
  Jaap was een geweldig mens en we zullen hem zeker missen.
  Nogmaals druk ik mijn spijt uit, niet aanwezig te kunnen zijn morgen middag.
  Ik hoop en bid dat jij en jouw naaste familie GOD’s kracht zullen vinden om dit enorme verlies te kunnen dragen.
  Ik wens jou erg veel sterkte toe voor de komende dagen.
  Jan de Kleyn.

 12. Lieve Edith, Mike, Eliz en kleinkinderen.

  Jaap een mooi mens een bijzonder iemand met een warm karakter, liefdevol voor jouw Edith, maar ook vooral voor Mike en de kleinkinderen ….. Zijn uitstraling, hartelijkheid maar ook vooral zijn kunstwerken van daaruit weet je al hoe hij functioneerde een prachtig mens, zijn wil om door te gaan om te overleven was zijn kracht. Jullie beiden een eenheid, samen reizen,veel betekenis, wij als familie waren bevoorrecht om in zijn aanwezigheid te mogen zijn, lief en oprecht ik zal Jaap zo blijven herinneren, vergeten nooit. Mike,Eliz ,Josephine en Micha, zullen jou Edith ondersteunen en kracht geven maar ook de mensen om je heen,ik weet dat ook God zal jou ondersteunen en al zijn liefde tonen.

 13. Lieve Edith.We zijn zeer geschokken van het bericht dat jouw Jaap is overleden.Het aantal keren dat wij hem bij Diana en Marcel hebben mogen ontmoeten ,blijft in onze herinnering als een fijne en warme man.Zeeland was het gesprek met hem,als zijn fijne leef provincie.We wensen jou heel veel sterkte met dit verlies.We denken aan jou.Groeten van Henny en Ineke van Ettinger

 14. Lieve familie,
  Jaap, altijd hartelijk en belangstellend op familie bijeenkomsten.
  Wat zullen jullie hem missen!
  Wat mij o.a hielp te denken was, dat wij zo’n grote liefde gekend hebben! Sommigen ervaren dit hun hele leven niet.
  ” Alles waar je echt van houdt zal warmte blijven geven, ook al is het niet gebleven, Het blijft altijd een deel van jou, een stuk van je leven! ”
  Ik wens jullie heel veel sterkte!
  Dikke knuffel! Herma de Jong-Verkerk

 15. Lieve Edith, ik wens jou en familie heel veel sterkte toe. Ondanks de wetenschap dat Jaap ziek was, kwam de kaart toch als een schok. Ik heb zo ontzettend veel plezier aan hem beleefd, op school en daarna. Geweldige man, zo ongelooflijk aardig en zachtmoedig. Ik zal hem erg missen. Nogmaals, heel veel sterkte!

 16. lieve Edith, gecondoleerd met het verlies van je dierbare Jaap
  we wensen je veel sterkte, kracht en Gods liefdevolle nabijheid toe in deze moeilijke tijd van afscheid en verdriet.
  veel liefs van Jan & Hilda

 17. Beste Edith en jullie kinderen,

  jaren geleden zag ik jou en Jaap hand in hand door Leiden, op weg naar een pantomime voorstelling van een van onze collega’s. Wat lief, dacht ik nog. Dat beeld van jullie samen is me altijd bij gebleven. Volgens mij is dit beeld ook een mooie metafoor van hoe jullie door het leven gingen samen.

  Jaap was een zeer gewaardeerde collega van ons; ik, als groentje op De Schoolbaan, zag hem als een zeer scherpe persoonlijkheid, goede mentor en bevlogen docent. Tot laat was hij meestal nog op zijn school te vinden, werkend aan allerlei creatieve ideeën, met anderen of alleen. Het werk moest goed zijn.

  Jarenlang hebben we, nadat Jaap ziek geworden was, nog gecorrespondeerd. En telkens als ik hem schreef, schreef hij uitgebreid terug terwijl hij zo ziek was. Ook ben ik nog eens naar een van zijn exposities geweest. Bijzonder dat hij zulke mooie, soms zware, werken wist te maken!

  En vanochtend kregen we het bericht dat Jaap overleden is; wat verdrietig! Ik hoop dat je heel veel lieve vrienden en familie om je heen zult hebben de komende jaren; mensen die jou zullen dragen. .

  Lieve groet,
  Anne (Bonaventuracollege)

 18. Lieve Edith,

  Een geweldige collega en een onderwijsmens in hart en ziel is er niet meer.
  Wij wensen je heel veel sterkte om het verlies van jouw Jaap te dragen.
  voor ons leeft hij voort in het prachtige schilderij van Schouwen dat op een prominente plaats in onze woonkamer hangt.
  Helaas zijn wij door verblijf in het buitenland niet in staat om bij de afscheidsplechtigheid aanwezig te zijn.
  Daarom op deze wijze, nogmaals kracht voor donderdag en de tijd daarna.
  Liefs,
  Lenie en Jan

 19. Lieve Edith,
  Het was niet echt onverwacht maar wel een schok om te vernemen dat Jaap op zo’n betrekkelijk jonge leeftijd is overleden.
  Jaap was een hele goeie kerel en een zeer aimabel mens.
  En hij kon prachtig schilderen! Ik denk vooral aan de “Zeeuwse” werken uit zijn laatste periode. Wat zijn ze mooi, subtiel en verstild.
  Erg verdrietig voor jou en Mike en de verdere familie, dat jullie nu zonder hem verder moeten.
  Ik wens jullie heel veel sterkte bij het verwerken van het verdriet.
  Lieve groet,
  Gerco Schalkoort

 20. geliefde zus Edith,

  Jaap is overleden…na een lang ziekbed. Ook hij heeft niet willen scheiden van je lieve Edith.
  maar ….zijn levensboek is helaas uit….
  Ik heb Jaap leren kennen als een vriendelijke en wat stille mam….ondanks dat hij toen al ziek was …straalde hij rust uit…. en hij was altijd aan je zijde…zo ook in de kerk.
  lieve zus, ik bid jou troost en kracht toe in Jezus naam….om deze tijd van verlies samen met Jezus door te gaan.
  liefs en knuffel,
  Hellen

 21. Lieve vriend, al heel wat jaren
  lief en leed samen gedeeld
  Fantastische leuke dingen
  zelfs toneel werd er gespeeld!
  Uitjes van de club te samen
  of een weekend lekker weg.
  Fijn om hieraan terug te denken
  wat zullen we je missen zeg!!
  Een laatste dikke knuffel van Hugo en Carla…..

 22. Lieve Edith, ook via deze weg willen wij je ons medeleven betuigen. We bidden voor je; voor Troost zoals alleen Hij die kan geven. Heel veel sterkte en kracht!
  Liefs van Huib en Eugenie

 23. Onze condoleances, we wensen jullie Gods troost en nabijheid bij dit verlies.

 24. Lieve Edith ,we hebben elkaar door de telefoon al gesproken. Maar ik wil ook hier nog zeggen dat ik voor je bidt om Gods eeuwige armen onder je. In de tijd dat Henk en ik vaak in het LUMC kwamen hebben we elkaar wel gesproken .En ook in de kerk. En nu moet ook jij alleen verder. Héél veel sterkte .Liefs Ardy

 25. Lieve Edith en verdere familie. Gecondoleerd met dit verlies. Ik wens jullie Gods kracht en nabijheid toe.
  Annemarie Boks

 26. Jaap is niet meer.
  Wat hebben we vroeger een mooie tijd met elkaar gehad.
  Toen Jaap aan Leen en mij vertelde van zijn ontdekking op Duiveland en daar zijn speciale techniek gebruikte om te schilderen,waren we heel enthousiast.
  Jaap heeft dan ook diverse keren bij ons ge exposeerd in de galerie.
  Het was altijd heel gezellig.
  Lieve Edith,
  ik hoop dat je Licht en Kracht krijgt nu je alleen verder moet.
  Liefs van Frieda.

Huil niet omdat het voorbij is
maar lach omdat het zo mooi was.

Jaap van der Gaarden

Uitvaartondernemer Zoetermeer
Infinity Uitvaartzorg verzorgt sinds 2013 uitvaarten in regio Zoetermeer. Hoogste klantwaardering 9.8 in Zoetermeer.
Voor hoe een uitvaart een liefdevolle herinnering wordt, bel 24/7: 079 - 5000 250.